Mediation & Bemiddeling

Echtscheidingsmediation of echtscheidingsbemiddeling

Mediation is een vrijwillig en vertrouwelijk proces dat erop gericht is om escalatie te voorkomen en u helpt om uw communicatie in stand te houden. Zeker als u kinderen hebt is het belangrijk dat u met elkaar in gesprek kunt blijven en samen tot een oplossing kunt komen. U hebt immers nog heel veel jaren met elkaar te maken doordat u ook als ex-partners altijd samen ouders van uw kinderen blijft. Als mediator kan ik u daarbij bij uitstek helpen.

Mediation is geschikt voor alle familierechtelijke zaken. Echtscheidingsmediation is het meest bekend, maar als mediator begeleid ik ook bij problemen over bijvoorbeeld (de wijziging van) kinder- of partneralimentatie, de zorgregeling of omgangsregeling met minderjarige kinderen of conflicten over is de echtelijke woning.

Als mediator ben ik neutraal en geef ik u beide alle noodzakelijk informatie over uw rechten en plichten. U krijgt hierdoor weer grip op de situatie en bent in staat om samen te werken aan de oplossing die voor u het beste werkt. U wordt hierbij door mij als mediator begeleid, maar u bepaalt uiteindelijk zelf wat er wordt afgesproken. Ik leg als mediator de afspraken die u samen maakt voor u vast in een vaststellingsovereenkomst of echtscheidingsconvenant.

Mediation

Als u besluit om te gaan scheiden dan kunt u samen een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek over mediation maken. Tijdens dit gesprek wordt uitgelegd wat mediation is, welke werkwijze wordt gevolgd, welke documenten nodig zijn en wat de kosten zullen zijn. Ook wordt aandacht besteed aan wat u wel en niet van mij als mediator kunt verwachten en wat er van u wordt verwacht.

Aan de orde komen de neutrale positie van mij als mediator, de vertrouwelijkheid van de mediation, de noodzaak dat beide partijen openheid van zaken te geven en de noodzakelijke vertrouwelijkheid in het omgaan met de gegevens die ter tafel komen. Kiest u voor mediation dan maken we hierover heldere afspraken die worden vastgelegd in een mediationovereenkomst.

De begeleiding van Linda Nelissen houdt niet op nadat u gescheiden bent. U kunt nog een jaar lang bij Linda Nelissen terecht met vragen over bijvoorbeeld de uitleg van het echtscheidingsconvenant, de echtelijke woning, fiscale toeslagen, pensioenmelding of de indexering van de alimentatie.

Ook bestaat de mogelijkheid om na een jaar de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan te evalueren en indien nodig aan te laten passen.